V čem je toto litinové nádobí od Skeppshult lepší než ostatní?
Klíčové vlastnosti: nádobí pro vás i pro další generaci. Čím více a déle je litina Skeppshult používaná – tím lepší má vlastnosti.
Drtivá většina nádobí které běžně vidíte v obchodech, pochází z Ásie (i když je často klamavě označené jinou zemí původu, např. jako „německé“, „francouzké“, apod.). Avšak nádobí švédské firmy Skeppshult, je opravdu vyrobeno ve Švédsku, z pravé švédské litiny – MADE IN SWEDEN. Fi. Skeppshult je jediná ve Skandinávii, která vyrábí litinové nádobí z pravé švédské litiny, jejíž základní surovinou je severská železná ruda (na rozdíl od ostatních, v drtivé většině čínských výrobků, kde je většinou základní surovina železný šrot-odpad). Jedná se o rukodělné výrobky podle tradičních metod(od r. 1906), z nejlepších surovin a technologických postupů, které jsou vyrobeny z přísně kontrolovaných surovin, bez chemických nebo jedovatých přísad. Jsou to ekologické a přírodní produkty, zdravotně absolutně nezávadné, zcela nesrovnatelné s např. různými asijskými produkty či napodobeninami (které mohou např. i obsahovat ve zvýšené míře toxické, těžké kovy či jiné nebezpečné látky). Pozn.: SKEPPSHULT je snad jediná evropská firma, která nádobí z Ásie nedováží, ale naopak ho tam vyváží: do Japonska, Číny, J. Koreje. Důležité upozornění pro zákazníky ohledně prodeje litinového nádobí v ČR.
V čem je toto litinové nádobí odlišné od ostatního? Je jako materiál použita skutečně jenom litina?
1) Většina běžného nádobí je hladká, pěkná na pohled a převážně konstantní. To je způsobeno ve většině použití (hliníkových) slitin, chemikálií, umělých vrstev, apod. Naproti tomu nádobí z přírodní litiny je zcela jiné, nemá žádnou umělou vrstvu a proto jako jediné snese i vyšší až vysoké teploty – nedochází zde k odpařování nebezpečných látek. Nejedná se tedy o nádobí ve smyslu běžného komerčního nádobí, ale jedná se především o slévárenské výrobky. Pro lepší představu lze toto litinové nádobí přirovnat k „litinovému plátu z kamen“. Nejde o vzhled, ale naopak o funkčnost a zdravotní nezávadnost. Případné optické, estetické a vizuální nedokonalosti těchto výrobků, místa po zabrušování, strukturální nerovnosti či estetické „nedokonalosti“ povrchu, jsou u těchto výrobků zcela normální, jedná se o odlitek surové litiny – bez dalších úprav a dodatečné umělé vrstvy a (hladkého) povrchu, o rukodělný slévarenský výrobek, je daná určitá tolerance. Taktéž povrch litiny stále „pracuje“(čím více a déle je přírodní litina používaná, tím lepší má vlastnosti), nejedná se o tzv. „čisté a hezké umělé nádobí“. Ale zato se toto nádobí Skeppshult – z pravé a přírodní švédské litiny, odmění nesrovnatelnými vlastnostmi. 2) Ano samozřejmě, je to uvedeno již na úvodní stránce a i u každého produktu. Je to pouze čistá a kvalitní švédská litina (nejedná se ani o nějaké slitiny např. s hliníkem), bez jakýchkoli umělých povlaků nebo povrchů, bez přidání jakýchkoli chemikálií.
Jaký je rozdíl mezi tímto litinovým nádobím a mezi titanovým nebo keramickým nádobím? Někde jsem viděla také litinové nádobí ale to bylo mnohem lehčí a hladší.
1) Tzv. titanové nádobí samozřejmě není celé z titanu, ba ani z části. Pouze slabá vrchní chemická vrstva obsahuje jako příměs jen jeho částice. Jinak je celé nádobí opět z problematické hliníkové slitiny (podobně i u keramického nádobí ). 2) Někteří výrobci a prodejci používají zavádějící až lživý výraz „litina“ pro výrobky z hliníkových slitin. Tyto samozřejmě nemají s pravou litinou vůbec nic společného.
Čím je potažený povrch tohoto litinového nádobí. Co je to za černou barvu?
Při výrobě litinového nádobí od Skeppshult nejsou v žádném případě použity jakékoli chemikálie nebo barvy. Ta černá patina(barva) na povrchu, je ve skutečnosti pouze rostlinný olej – při výrobě do litiny „zapečený“. Toto je přirozená „anti-přilnavá“ ochrana bez použití jakýchkoli chemických látek. Tato slabá vrstva rostlinného oleje sice není pořád stálá, ale snadno obnovitelná.
převzato ze stránek Skeppshult:
Proč Skeppshult nevyrábí žádné smaltované produkty?
Chceme našim zákazníkům nabídnout produkty které jsou přírodní jak jen to je možné. Doporučení: vaření a uchovávání pokrmů v keramickém a smaltovaném nádobí a nádobách může vést k uvolnění glazury a barvy. Kyselé potraviny, kyselé šťávy a ocet zvyšují riziko uvolnění olova. K potravinám a nápojům se vyvarujte používání nádob a nádobí neznámé kvality. Dle – „The Swedish governmental Swedish National Food Administration“.
Dodatek k smaltovanému litinové nádobí.
Smalt není obecně kyselinovzdorný. Dlouhodobější působení kyselin i v nižších koncentracích může povrch smaltu poškodit (dle CEBS). Smalt se může také eventuálně (při nárazu) odštípnout a dostat do připravovaného jídla, což představuje velké zdravotní riziko. Také u smaltované litiny zůstane jen jediná přednost – rozvod tepla, všechny ostatní přednosti odpadají. Připravované pokrmy nepřijdou do žádoucího kontaktu přímo s litinou, ale s umělou vrstvou – smaltem, nevaříte tedy na litině ale na smaltu. Navíc u smaltovaných produktů nebývá litina tolik kvalitní (ani to není v tomto případě třeba).
Proč je toto litinové nádobí lepší než například nádobí s tzv. „nepřilnavým povrchem“?
Většina nádobí s tzv. „nepřilnavým povrchem“ má povrch (povlak) který často obsahuje ochranné látky proti ohni které můžou být považovány za jedovaté. Litinové nádobí od Skeppshult však neobsahuje žádné chemikálie, které se mohou v případě poškrábání uvolnit do připravovaných pokrmů (viz např. pánve s teflonovým povrchem). Taktéž má nesrovnatelné vlastnosti s ostatním nádobím, které se navíc ještě stále zlepšují – čím více je litina používaná.
Je vaření na vámi dodávaných litinových pánvích (nádobí) možné při použití minimálního množství tuku, tj. jako u nádobí s „nepřilnavým“ povrchem, nebo ho lze spíše přirovnat ke klasickému, např. nerezovému nádobí?
Některé potraviny, např. řízky, samozřejmě musíte připravovat s dostatečným množstvím tuku. Primárně je však toto litinové nádobí určeno pro použití s minimálním množstvím tuku anebo dokonce úplně bez. Např. palačinky jsou absolutně bezkonkurenční na tomto litinovém nádobí s rozprašovačem oleje, nebo zelné placky (zelňáky) úplně bez použití oleje.
Jak to, že litinové nádobí od Skeppshult je tak dobré v používání?
Litinové nádobí od Skeppshult jsou rukodělné výrobky s dlouhou tradicí, dle nejlepších technologických postupů a z nejlepších surovin. Tato švédská litina má pak vynikající vlastnosti, dává připravovaným pokrmům příjemný a chutný povrch a celkovou dobrou chuť. Dokonce nám také dává zdravý přísun železa (prvek který tělo potřebuje), skrze potraviny které jsou v něm připravovány, obzvláště pak, když jsou při přípravě jídel použity kyselé přísady, jako je ocet, víno anebo citron.
Může se na toto nádobí použít i obracečka kovová, nepoškrábe to litinu nebo nějak neublíží?
Ano, na toto litinové nádobí můžete použít i kovové náčiní, v tomto kontextu snese litina i hrubší zacházení – není poškodit nebo poškrábat co, jedná se stále jen o litinu.
Je držadlo z nerez oceli při vaření na sporáku také horké?
Ne. Je maximálně trochu teplé.
Může se tato litina použít např. na plynový sporák přímo, není třeba nějaká „mezideska“?
U každého produktu je seznam tepelných zdrojů na které je lze použít PŘÍMO, není třeba jiných řešení.
Může se toto nádobí použít i na indukční desky?
Ano, více zde.
Nemůže toto litinové nádobí způsobit poškrábání na sklokeramických plotnách/deskách?
Ne, více zde.
Z jakého materiálu jsou držátka skleněných pokliček?
Také z litiny.
Mohu si madla u pánví odmontovat?
Ne.
Co znamená teplota „do 230 °C“ do trouby u hrnců se skleněnou pokličkou?
Tato teplota se vztahuje právě a jen na tyto skleněné pokličky.
Může se dát pánev s nerezovým držadlem do trouby?
Ano, ale je potřeba počítat s tím, že držadlo změní svůj vzhled (na funkčnost to nemá žádný vliv).
Proč není v nabídce více poklic, hlavně na větší průměry?
Litinové poklice na větší průměry Skeppshult nevyrábí. Skleněné poklice lze snadno (výhodněji) dokoupit v různých průměrech a provedeních na vnitřním trhu ČR.
Jak je to s používáním chemických prostředků a uchovávání pokrmů?
Toto litinové nádobí je přírodní – bez jakékoli umělé vrstvy či povlaku. Proto se nesmí používat jakékoli čistící a mycí prostředky nebo uchovávat pokrmy v tomto litinovém nádobí. Chemikálie(v čistících prostředcích) nebo (kyselé) šťávy či jiné agresivní složky obsažené v pokrmech, litině škodí (rozežírají její strukturu). Jednoduše: k čištění nepoužívejte žádné chemikálie, pokrmy můžete klidně servírovat přímo z litinového nádobí, ale toto nepoužívejte k uskladňování pokrmů. Jak správně pečovat o litinu najdete zde.
Může toto litinové nádobí (někdy) zrezavět?
Toto nádobí je z přírodní a surové litiny – bez jakékoli umělé chránící vrstvy a proto toto může někdy nastat. Nejedná se však o žádnou závadu, rez navíc není zdravotně závadná (spíše naopak). Rez se může objevit při nesprávné péči a a používání, anebo ne příliš častém užívání litiny. Toto lze snadno odstranit – případnou rez odstranit(setřít) a litinu znovu promastit rostlinným olejem. Jak správně pečovat o litinu najdete zde.
Může se toto litinové nádobí rozbít?
Litina je všeobecně křehčí. Při prudším nárazu, zejména z větší výšky a na tvrdší povrch, může dojít k prasknutí. Avšak při běžném používání toto nehrozí.
Co je to tzv. vydutí dna a co způsobuje, že někdy v pánvi steče olej od středu ke krajům?
Teplotní působení má vliv téměř na každý materiál, to platí i u nádobí, i u litiny. Materiál pak pracuje, dochází k jeho roztažnosti. Negativně vyduté dno u produktů Skeppshult má důležitý vliv na stabilitu (viz Něco o dnu nádobí ). Na roztažnost materiálu má taktéž vliv velikost a přímé působení tepelného zdroje. Nepůsobí-li tepelný zdroj na dno přímo všude stejně, může např. u okrajů získat materiál nižší teplotu a tím i menší roztažnost, a naopak ve středu vyšší.
Jaká je tloušťka materiálu?
Stěny jsou cca 3mm silné, dno pak okolo 5 nebo 6mm.
Jsou prezentované rozměry, váhy a objemy u tohoto litinového nádobí přesné?
Všechny uváděné rozměry, váhy a objemy jsou cca, většinou uváděné přímo výrobcem. Tyto se mohou mírně lišit, neb se jedná o rukodělné slévárenské výrobky.
Proč dochází u litinového nádobí Skeppshult k růstu cen?
Na růst cen má vliv několik faktorů. V první řadě je to vliv kurzu koruny a eura. Výraznější podíl má však růst mezd, cen, energií, a nákladů všeobecně (toto není problémem jen ve Švédsku, jedná se o globální záležitost). Avšak nejdůležitějším faktorem je neustálé zvyšování cen základní a zásadní suroviny – severské železné rudy, obzvláště kvůli jejímu stále obtížnějšímu dobývání. Proto pro zachování kvality, se tyto faktory musí promítnout do koncové ceny. Avšak srovná-li zákazník částku např. za pánev Skeppshult a dobou kterou ji používal, s částkou, co musel za stejnou dobu vydat za pánve, které musel často obměňovat, pak samozřejmě vychází pánev Skeppshult levněji.